DZIEŃ JABŁKA

28 września 2021 r. Samorząd Uczniowski zorganizował Dzień jabłka. Tym samym inicjując „aktywną przerwę” w naszej szkole. Uczniowie zaopatrzeni w dorodne owoce uczestniczyli w konkursie na najdłuższą obierkę, poznali wartości odżywcze jabłek oraz ich wszechstronne zastosowanie. Na zakończenie, ze smakiem zajadali się jabłkami. Jabłka to bez wątpienia smaczna bomba witaminowa! Owoc ten to źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B, oraz beta-karotenu. Każda z tych witamin ma bez wątpienia pozytywny wpływ na nasze zdrowie! W jabłkach kryją się takie cenne dla naszego zdrowia minerały jak: wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. Wśród wielu właściwości zdrowotnych jabłek można wymienić: chronią nasze serce, działają oczyszczająco, regulują pracę jelit, chronią przed nowotworami, chronią przed cukrzycą oraz zaćmą, wspomagają pracę mózgu, idealne na odchudzanie. Jedzmy więc jabłka na zdrowie, bo jak głosi przysłowie: „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Życie szkoły. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.